O wątpliwym pozytywnym wpływie chipsów na zdrowie człowieka nikogo zbytnio nie trzeba przekonywać. Już na etapie edukacji przedszkolnej maluchy są uczone tego, aby sięgać po zdrowe przekąski, takie jak na przykład jabłka czy inne owoce. Szkodliwość chipsów zasadniczo nie jest podważana, jednak wiele osób delektuje się nimi, gdy tylko poczuje lekkie ssanie w żołądku. Dzieje się tak zapewne dlatego, że tą przekąskę można dostać niemal wszędzie. Wiele osób podjadanie chipsów tłumaczy także tym, że od jednej paczki z pewnością nic złego się nie stanie.
Jednak gdyby zsumować ilość chipsów zjadanych w ciągu roku, to może to stwarzać poważniejszy problem. Dlaczego chipsy szkodzą? Jest kilka powodów. Po pierwsze, mogą powodować zwiększanie masy tłuszczowej w organizmie. W stu gramach chipsów znajduje się ponad 500 kalorii. Po drugie, zawarty jest w nich związek powstający podczas smażenia w wysokiej temperaturze. Jak się podejrzewa, może on być przyczyną rozwoju chorób nowotworowych. Każdy, kto chce dbać o stan własnego zdrowia powinien unikać chipsów jak ognia, zamieniając je na zdrowe przekąski.
Najnowsze komentarze