Zielona herbata to fenomenalny napój, który od wieków znany jest ze względu na wielkie walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne i służące utrzymaniu urody. Jakie znajdują się w niej substancje, które wpływają na takie działanie?

Zielona herbata – tajemnica zdrowia z Dalekiego Wschodu

W Chinach zielona herbata była znana już blisko pięć tysięcy lat temu. Przez pewien czas w czasach nowożytnych królowała też na Starym Kontynencie, jednakże z czasem wyparła ją czarna, fermentowana wersja. Dopiero pod koniec XX wieku zielony skarb Orientu znów stał się popularny.

Różne odmiany herbaty

Warto sobie uświadomić, że choć operujemy pojęciem „zielona herbata”, to tak naprawdę mówimy o wielu różnych gatunkach rośliny. Do najczęściej używanych zaliczają się: genmaicha, gyokuro, kokeicha, bancha i sencha. Każda z nich wyróżnia się innym smakiem i aromatem.

Zielona herbata ile parzyć?

Zaparzanie zielonej herbaty odbywa się nieco inaczej niż czarnej. Należy ją zalać przegotowaną raz wodą, ostudzoną do temperatury 70 stopni. Napar będzie gotowy po około 3 minutach.